Evolution #13

Vecka 27 avklarad!

Jag har börjat känna mig lite tröttare nu. Dock inte alltför farligt kan jag tycka. Jag gäspar en hel del men det är inte så att jag måste gå och lägga mig under dagen. I snart två veckor har jag haft lätta besvär med kramp i benen när jag ligger i sängen men det är inte heller så farligt. Bara jag sträcker ut direkt när det börjar så undviker jag att få riktiga krampanfall så att det gör riktigt ont.
En stickande smärta har dykt upp en liten bit under naveln när jag reser mig upp efter att ha suttit länge. Lite molande smärta kan jag också få i korsryggen när jag stått och gjort saker i längre perioder. Något som kan vara rätt obehagligt är att jag känner hur min bröstkorg försöker ge plats åt bebisen där inne. Jag kan inte beskriva känslan som smärtsam. Det är mer som en håll-liknande känsla och lite som om jag har ett bälte som späns åt runt bröstkorgen när jag sitter i vissa ställningar och längre stunder. Men det är bara att sträcka på sig och vara glad =-D givetvis!







Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt, lite drygt 35 cm lång från topp till tå och vikten är runt 1kg. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade. Detta gör att ditt
näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer.

Din föräldragrupp kommer förmodligen att börja om ett par veckor (om den inte redan börjat). Träffarna ger information om förlossningen och början av föräldraskapet och om ni kan delta båda två, är det allra bäst. Att vara välinformerad gör resan lättare.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0