Evolution #15

Sen uppdatering av vecka 29!

Jag har tyvärr inte kunnat ge mig tiden att uppdatera min blogg på två veckor. Jag har velat men har varit väldigt trött på kvällarna efter praktiken och sen har jag känt att det blivit för sent. Men nu ska jag minsann lägga ut lite roliga bilder i alla fall.

För två veckor sedan var jag hos mamma och syrran på tjejmiddag. Syrran lagade god mat och vi satt sedan och pratade bebisar och magar med en väninna till henne.
Det ena ledde till det andra och resulterade i ungefär det här - Best of vecka 29:




Och så åker naveln ut när vi spänner magen...

PUSS!

Skåda! I profil - den visslande naveln!


Jag som alltid trott att jag har den djupaste naveln på planeten (jag och min syster inkluderad). Ack så fel jag hade! Nu räcker det med att jag sätter mig ner så åker halva naveln ut. Får se om jag har något av min navel kvar i slutet av denna resa.

Fostrets utveckling - vecka 29:

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern börjar kring vecka 29 och pågår till vecka 40 (ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period. Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och du har säkert börjat fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Den här veckan väger bebisen drygt 1,4 kg och är runt 26 cm från huvud till stjärt, ca 38 cm lång från topp till tå. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.













Evolution #14

28 veckor avklarade - 12 återstår!

Nu känner jag mycket tydligt när bebis sträcker på sig, boxas och sparkas i min mage! Jag kan tydligt känna hans rörelser och slag på utsidan av magen nu och hela magen gungar häftigt när han vrider och vänder på sig. Härligt med bekräftelse på livet därinne. Bebis har även hicka ganska ofta =-D Det bästa sättet att beskriva hur detta känns är att jämföra det med när ögonlocket börjar pulsera helt okontrollerat. Nu antar jag att alla råkat ut för ryckande ögonlock någon gång ;) Ungefär så snabbt och den känslan kan jag känna på vissa delar av magen och under revbenen, beroende på hur bebisen ligger. Hur häftigt som helst.
Min livmoder fortsätter trycka isär min bröstkorg och jag har nu kramp i benen ganska ofta. Oftast på morgonen när jag ligger och sträcker på mig i sängen. Nu har jag fått känna på en riktig AJ-kramp där foten vreds i någon konstig vinkel och jag inte kunde vrida tillbaka den. Inte lika kul =-( men det går över ganska snabbt som tur väl är. Guillermo hjälper mig att sträcka ut vaderna ordentligt på kvällarna innan jag ska lägga mig och det hjälper faktiskt. Bra med en föredetta fotbollstränare som vet vad han gör!

Bjuder på en bild i sann patriotar-anda ♥ 
I hyllning till de jordbävningsdrabbade i Chile
- FUERZA CHILE
Esperanza
= hopp  -  Fuerza = Styrka


Påklädda bilder denna vecka =-)






Vecka 28 avklarad:

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm. Du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen och detta kan göra dig andfådd, om du inte redan är det. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorrojder, åderbråck och klåda på magen. Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt, knappt 37 cm lång från topp till tå och vikten ca 1,2 kg. Ögonen öppnar och sluter sig, bebisen sover och är vaken på regelbundna tider och den kanske suger på fingrarna eller tummen. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

En del experter tror att bebisar börjar drömma vid ungefär 28 veckor. Vad skulle de drömma om? Ingen vet helt säkert, men hjärnan är mycket aktiv även denna vecka. De karakteristiska vecken börjar uppstå på dess yta och mer hjärnvävnad formas. Om du känner rytmiska fosterrörelser nu, kan det mycket väl vara hicka – vanligt denna vecka och under resten av graviditeten. Anfallen av hicka brukar inte vara så länge och går över av sig själva. Din bebis fortsätter att andas in vatten snarare än luft.
 


Evolution #13

Vecka 27 avklarad!

Jag har börjat känna mig lite tröttare nu. Dock inte alltför farligt kan jag tycka. Jag gäspar en hel del men det är inte så att jag måste gå och lägga mig under dagen. I snart två veckor har jag haft lätta besvär med kramp i benen när jag ligger i sängen men det är inte heller så farligt. Bara jag sträcker ut direkt när det börjar så undviker jag att få riktiga krampanfall så att det gör riktigt ont.
En stickande smärta har dykt upp en liten bit under naveln när jag reser mig upp efter att ha suttit länge. Lite molande smärta kan jag också få i korsryggen när jag stått och gjort saker i längre perioder. Något som kan vara rätt obehagligt är att jag känner hur min bröstkorg försöker ge plats åt bebisen där inne. Jag kan inte beskriva känslan som smärtsam. Det är mer som en håll-liknande känsla och lite som om jag har ett bälte som späns åt runt bröstkorgen när jag sitter i vissa ställningar och längre stunder. Men det är bara att sträcka på sig och vara glad =-D givetvis!







Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt, lite drygt 35 cm lång från topp till tå och vikten är runt 1kg. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

Mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade. Detta gör att ditt
näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer.

Din föräldragrupp kommer förmodligen att börja om ett par veckor (om den inte redan börjat). Träffarna ger information om förlossningen och början av föräldraskapet och om ni kan delta båda två, är det allra bäst. Att vara välinformerad gör resan lättare.
 


Evolution #12

Nu har vecka 26 gått...

...och min mage är nog det första man ser =-)

I lördags var vi ute på salsafest och dansade (magdans).
Detta är när vi kom hem.

Framhävande klänning minsann. Lägg märke till bollen!


6 månader avklarade och tre återstår. Spänningen är olidlig...




Min navel sitter inte mitt på magen för att bebis bestämt sig för att ligga med huvudet åt vänster och sparka på min högra sida. Så har han legat ett tag och jag börjar undra om jag verkligen hade naveln i mitten förut.


Hänt under vecka 26:

Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt, ungefär 35 cm lång från hjässa till häl och väger cirka 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Den gör andningsrörelser, men har fortfarande ingen luft i lungorna. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.

Undersökningar har visat, att ett 26-veckors foster reagerar på beröring. Om du lyser med en ficklampa på magen kommer bebisen att vända på huvudet, vilket har tolkats som att synnerven har börjat fungera.

När du har tid på BVC kontrolleras ditt blodtryck och du får lämna urinprov. På så vis kan man upptäcka tidiga tecken på
havandeskapsförgiftning och diabetes så att behandling kan sättas in om det behövs.

Fingrar, handleder och händer kan kännas
domnade eller värka. Det kan bero på att karpaltunneln, liksom så många andra vävnader i kroppen, svällt upp. Det medför att nerver som löper i tunneln kläms, vilket kan orsaka smärta. Handledsstöd kan hjälpa, liksom att ta kosttillskott med vitamin B6.




RSS 2.0